/ Thinkstock/Getty Images
Китай обвини американския държавен секретар Майк Помпейо, че изрича лъжа след лъжа в продължаващите атаки срещу Пекин заради пандемията от коронавируса, предаде Ройтерс.

Тръмп: Кризата с коронавируса е по-лоша от Пърл Харбър и атентатите на 11 септември

Говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин потвърди, че реакцията на Пекин към епидемията от COVID-19, избухнала в Китай в края на миналата година, е била прозрачна, и че американските политици отправят неоснователни обвинения срещу Китай.

САЩ обвиняват Пекин, че е изпуснал от контрол епидемията, припомня агенцията.

САЩ разполагат с доказателства, че коронавирусът е произлязъл от лаборатория в Ухан

Говорителката каза също, че възразява срещу намесата на САЩ във вътрешните работи на Китай в отговор на въпрос за решението на Държавния департамент да отложи представянето на доклад пред Конгреса с оценка дали Хонконг се ползва с достатъчна автономия от Китай, за да може да продължи да се ползва от специален режим от страна на Вашингтон.

Помпейо заяви на пресконференция вчера, че докладът ще бъде отложен, "за да отрази допълнителните действия", свързани с годишната сесия на китайския парламент в края на май.

Помпейо отново нападна Китай: Знаели са за вируса през ноември

Говорителката заяви, че Китай подкрепя Световната здравна организация (СЗО) в усилията й да разследва произхода на пандемията от COVID-19 и се противопоставя на опитите на САЩ и някои други страни да политизират въпроса и да отправят нападки към Пекин.

Попитана за коментарите на американския президент Доналд Тръмп, който сравни епидемията с Пърл Харбър и атентатите от 11 септември, говорителката на китайското външно министерство заяви, че врагът, пред който са изправени САЩ е коронавирусът, а не Китай.
БТА