Синтерклас
Синтерклас / Gulliver/Getty Images
Привържениците му го приемат като традиционен детски персонаж, а критиците му го смятат за расистки стереотип.
Холандският Дядо Коледа - Синтерклас, пристигна днес в страната за традиционното детско парти, което за пореден път се превърна в повод за конфронтации между привърженици и противници на неговия помощник, Черния Пит, съобщават Асошиейтед прес и Ройтерс.

Дядо Коледа се върна на работа в германска поща

През последните години протестите в подкрепа и против Черния Пит се превърнаха в своеобразна традиция. Помощникът на холандския Дядо Коледа често се играе от бели хора с черен грим. Привържениците му го приемат като традиционен детски персонаж, а критиците му го смятат за расистки стереотип.

 


Пристигането на Синтерклас в град Апелдорн в Централна Холандия, предавано по националната телевизия, премина под засилена охрана заради планираните протести. Появата на актьора, играещ Дядо Коледа, беше приветствана от хиляди деца и техните родители. Помощниците на Синтерклас раздаваха бонбони и поздравяваха присъстващите с "дай пет".
За първи път по време на официалното пристигане нямаше сътрудници Черен Пит с изцяло черни лица. Вместо това лицата им бяха намазани така, че да пресъздават ефекта от сажди, полепнали по тях, докато се спускат в комините, за да доставят подаръци на децата. "Саждите" варираха от светли до тъмни тонове.
 


Холандски медии съобщават, че лидерът за страната на антиимигрантското движение PEGIDA, облечен с костюм на Черен Пит и с начернено лице, е задържан от служители на реда в Апелдорн.

Конкурсът „Най-красиво писмо до Дядо Коледа“ очаква вече детските послания

От полицията съобщиха в Туитър, че редица хора са задържани заради отказ да отидат на места, определени за демонстранти.
 


На няколко места в страната се очакваха протести на привърженици и противници на Черния Пит.

Някои холандски градове, сред които столицата Амстердам и Ротердам, са спрели да използват черен грим в традиционните паради и са започнали да прибягват до "сажди". /ЕХ/
 
БТА