/ БГНЕС
Вторият главнокомандващ на „Хизбула“ заяви, че убийствата на цивилни в Газа от страна на Израел рискуват да предизвикат по-широка война в Близкия изток.

Шейх Наим Касем заяви пред британската медия Би Би Си, че "в региона могат да се случат много сериозни и много опасни събития и никой няма да може да спре последствията".

Вицепрезидентът на "Хизбула" говори в интервю в Бейрут, докато управляваното от "Хамас" министерство на здравеопазването в Газа съобщи, че там са убити над 10 000 души.

Нападението на Израел следва атаките на „Хамас“ от 7 октомври, при които загинаха повече от 1400 души - 1000 от тях цивилни.

"Опасността е реална - каза Касем, - защото Израел увеличава агресията си срещу цивилното население и убива все повече жени и деца. Възможно ли е това да продължава и да се разраства, без да носи реална опасност за региона? Мисля, че не".

Той настоява, че всяка ескалация ще бъде свързана с действията на Израел. "Всяка възможност има отговор", каза той.

Шолц: Иран и Хизбула да не се месят в близкоизточния конфликт

„Хизбула“, "партията на Бога", има много възможности.

Шиитската ислямистка групировка, класифицирана като терористична организация от Великобритания, САЩ и Арабската лига, е най-голямата политическа и военна сила в Ливан.

Досега нейният отговор на войната в Газа включваше засилване на предупрежденията, но също и внимателно калибриране на действията.
Когато на 5 ноември израелски удар уби жена и три деца в Южен Ливан, „Хизбула“ използва ракети "Град" за първи път в конфликта, убивайки израелски цивилен.

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала заплаши, че всяка смърт на цивилно лице в Ливан ще предизвика нова ескалация отвъд границата. Но той не е заплашвал Израел с тотална война.

Макар да настоява, че "всички възможности са на масата", терористичната групировка се е ограничи до трансгранични нападения, като е порази предимно военни цели. Повече от 60 нейни бойци са убити, но тя разполага с много повече закалени в битките поддръжници, които да ги заместят. Боец, погребан в Бейрут тази седмица, е петият член на семейството си, загинал за „Хизбула“, като се броят поколения назад.

По време на цялото интервю вицепрезидентът на организацията се опитваше да представи групировката като защитна организация, въпреки че тя се е ангажирала с унищожаването на Израел и през 2006 г. предизвика война с Израел, като отвлече двама негови войници при трансграничен набег.

Шейх Касем твърди, че Израел "е започнал агресията срещу Газа по грозен начин".

Когато Би Би Си изтъкна, че именно „Хамас“ е нападнала Израел на 7 октомври, тя защити нападенията като неизбежен отговор на израелската окупация на палестинските земи.

Той повтори необоснованото твърдение, че израелските сили, а не палестинската организация, са убили много израелски цивилни граждани. Но какво да кажем за камерите на каските - носени от самите бойци на „Хамас“ - които ги показват в порив за убийства?

Той отхвърли въпроса. "Защо не погледнем какво е направил Израел вътре в Газа",каза вторият човек в „Хизбула“. "Те убиват цивилни граждани и разрушават къщи".
БГНЕС