Демонстрация в подкрепа на правителствените реформи на съдебната система в Полша
Демонстрация в подкрепа на правителствените реформи на съдебната система в Полша / БГНЕС
Хилядна демонстрация се състоя днес във Варшава в знак на подкрепа за съдебните реформи на правителството, предаде ДПА.

Протестиращите се събраха по обяд пред сградата на конституционния съд, като развяваха полски знамена и плакати с критики към полските съдии, както и с надписи, подкрепящи реформата на правителството на управляващата партия "Право и справедливост".

Сеймът в Полша одобри спорен законопроект за санкциониране на съдии


"Да подкрепим правителството, за да бъде завършена съдебната реформа. Нито стъпка назад, господа! Нито една!," призова събралите се Адам Боровски, организатор на демонстрацията, свързана с десния всекидневник "Газета полска".
 


Боровски критикува също така ЕС, който води спор с правителството във Варшава за реформите. Според него съюзът няма право да се меси в полската съдебна система, тъй като това не е в правомощията му. "Представителите на ЕС злоупотребяват със закона. Присъствието ни тук е защита на нашия суверенитет", каза той.

Доналд Туск призовава поляците да протестират срещу съдебните реформи

В интервю за германското списание "Шпигел" Вера Йоурова, заместник-председател на Европейската комисия, каза, че най-новите реформи на полската съдебна система са пагубни.
ЕС се притеснява, че мерките, въведени от "Ред и справедливост" нарушават съдебната независимост.
 

БГНЕС



"Право и справедливост" заявява, че реформите на съдебната система, която според партията е корумпирана и грижеща се само за собствените си интереси, е необходима.
Политическите опоненти на управляващите заявяват, че промените не решават реални проблеми, а са опит за контрол на съдебната система
БТА