/ Gulliver/Getty Images
Хиляди гърци се сбогуваха със световноизвестния гръцки музикант и активист Микис Теодоракис, чиито произведения направиха гръцката култура известна за световната публика през втората половина на 20 век, съобщава Ройтерс.

Почина известният гръцки композитор Микис Теодоракис



Теодоракис, чиято музика за филма "Зорба гъркът", написана през 1964 година, спомогна за създаването на безгрижния образ на Гърция у милиони зрители по света, почина на 2 септември на 96 годишна възраст. За гърците той стана символ на историята на класовите им борби и съпротива през изминалите петдесет години, посочва агенцията. На прощалната церемония, състояла се в сряда в главната митрополитска катедрала в Атина, се събраха много официални лица и редови гърци.

Хиляди се сбогуваха с Микис Теодоракис
Gulliver/Getty Images

Хиляди се сбогуваха с Микис Теодоракис
Gulliver/Getty Images

"Той винаги ще бъде с нас, вкоренен в колективната ни памет," заяви гръцкият президент Катерина Сакеларопулу в своето слово в катедралата, където тялото на Теодоракис бе положено в понеделник за публично поклонение.



Мелодиите на Теодоракис придобиха популярност сред левите сили в страната, посочва Ройтерс. Роден на остров Хиос през 1925 г., Теодоракис е автор на повече от 200 популярни песни, 10 симфонии, две оратории, три балета, фолклорна опера, както и на олимпийския химн, изпълнен за първи път на Олимпийските игри през 1992 г. в Барселона.

Хиляди се сбогуваха с Микис Теодоракис
Gulliver/Getty Images

Теодоракис е влизал в затвора два пъти - по обвинение в симпатии към комунистическите сили по време на гражданската война в Гърция през 1947 г., и по време на военната хунта от 1967 до 1974 г., когато отново е вкаран в затвора и измъчван. Под международен натиск е освободен през 1970 г.

Погребението му ще се състои на остров Крит утре.

Хиляди се сбогуваха с Микис Теодоракис
Gulliver/Getty Images

БТА