Микис Теодоракис
Микис Теодоракис / Gulliver/Getty Images
Гръцкият композитор и политически активист Микис Теодоракис почина на 96-годишна възраст. Това съобщи „Катимерини.

„Творецът, свързан с най-важните моменти в съвременната история на Гърция, великият композитор и безкористен борец за правата и свободите на хората, вече не е между нас“, отбелязва вестникът.

Теодоракис допринесе за повишаване на световната осведоменост за тежкото положение на Гърция по време на военната диктатура 1967-74 г.

Роден е на остров Хиос, на 29 юли 1925 г. Неговото творчество варира от вълнуващи песни, базирани на големи гръцки поетични произведения, много от които остават леви химни в продължение на десетилетия, до симфонии и филмови партитури.

Той композира може би най-разпознаваемата гръцка музика в международен план, като може би най-известната му творба е сиртакито от филма „Зорба гъркът“ (1964), а песните му са изпълнявани от известни изпълнители, като „Бийтълс“, Шърли Беси и Едит Пиаф. Той композира партитурите за филми като „Z” (1969), спечелил наградата БАФТА за авторска музика, „Fedra” (1962), включващ песни с текст на Никос Гацос и „Serpiko” (1973), за който е номиниран за „Грами“ през 1975 г. (той е номиниран за същата награда за музиката си в „Зорба гъркът“ през 1966 г.).

Теодоракис композира също „Трилогията Маутхаузен“ - известна още като „Баладата за Маутхаузен“, и „Кантата Маутхаузен“ - цикъл от четири арии с текстове, написани по стихове на гръцкия поет Яковос Камбанелис, оцелял от концлагера в Маутхаузен.

Той е и лауреат на Международната Ленинска премия „За укрепване на мира между народите“ (1983), съобщава от своя страна ТАСС.
БГНЕС