/ Istock
Десетки хиляди граждани на ЕС, чиито молби за оставане във Великобритания са били отхвърлени, може да са получили социални помощи погрешка, съобщи „Дейли телеграф“.

Грешка в базата с данни означава, че европейските граждани, които са били отхвърлени за получаване на статут на уседналост след Брекзит, може би продължават да получават плащания, на които нямат право.

Министерството на вътрешните работи, което е отговорно за създадената бъркотия, сега полага усилия да възстанови неправомерно изплатените суми.

Има опасения, че голяма част от близо 150-те хиляди граждани на ЕС, на които бе отказано право за постоянно пребиваване в Обединеното кралство, са продължили да получават пари.

Разкритията станаха достояние от писмо до министъра на вътрешните работи, изпратено от независимия орган за съблюдаване на човешките права след Брекзит, публикувано на уебсайта PoliticsHome.

Контролният орган е поискал отговор от министерството как е възникнала грешката и какви стъпки вече са предприети за нейното отстраняване.
Министерството на вътрешните работи не уточни колко хора са били засегнати от грешката или колко пари са били изплатени неправилно.
БНР