/ БТА
Няколко хиляди бразилци участваха днес в демонстрации в подкрепа на президентa Жаир Болсонаро в разгара на коронавирусната пандемия. Демонстрантите пренебрегнаха правилата за социална дистанция и се събраха в големите градове на страната - Бразилия, Сао Пауло и Рио де Жанейро, предаде Франс прес. Повечето от тях носеха дрехи в жълто и зелено - цветовете на бразилското знаме.

Демонстрацията в Рио, в която участваха няколко стотин души, беше в района на плажа Копакабана, като някои демонстранти носеха плакати, в които призоваваха за военна интервенция с цел засилване на правомощията на Болсонаро.

В Бразилия няколко хиляди души се събраха на Площада на министерствата. В разгара на демонстрацията над него с хеликоптер прелетя Болсонаро. А по това време един от синовете му, депутатът Едуардо Болсонаро беше насред демонстрантите, смъкнал маската си на брадичката. Той си правеше снимки с много от демонстрантите, които също не носеха маски.

Много малко протести срещу Болсонаро са предвидени за днес. Но основните опозиционни политически фигури планират онлайн акция. Сред тях се очаква да бъде и бившият президент Луиз Инасио Лула да Силва.

Във вторник беше създадена парламентарна разследваща комисия, която да проучи как правителството на Болсонаро управлява здравната криза. Много специалисти смятат, че това управление е безотговорно и неадекватно. В Бразилия жертвите на COVID-19 са 400 000.

Преди две седмици Болсонаро каза, че очаква знак от народа, за да вземе мерки и да сложи край на рестрикциите, въведени на местно ниво заради коронавируса. Неотдавна в телевизионно интервю той каза, че армията може един ден да излезе на улицата и да накара да се спазва конституцията и свободата на придвижване.
БТА