Хилари Клинтън призова Нигерия  да се бори срещу корупцията
Хилари Клинтън призова Нигерия да се бори срещу корупцията / снимка: БГНЕС

Американският държавен секретар Хилари Клинтън призова днес Нигерия да възприеме по-твърда линия срещу корупцията и предложи помощ за реформиране на избирателната система в страната, която е най-големият производител на енергийни носители на африканския континент, предаде Ройтерс.
   
"Решително подкрепяме усилията на нигерийското правителство да увеличи прозрачността, да намали корупцията и да насърчи демократичния процес в подготовка за изборите през 2011 г.", заяви Клинтън на пресконференция в Абуджа с министъра на външните работи Оджо Мадуекве. Нигерийският министър изглежда прие оптимистично леките критики на Клинтън, отбелязвайки, че те са продиктувани от истинска загриженост за по-добро бъдеще за Нигерия.
  
Двамата дипломати обсъдиха на срещата си мерките за прекратяване на въоръжения конфликт в делтата на река Нигер, главния петролодобивен регион в страната. Нигерия е петият по големина доставчик на петрол за САЩ и Вашингтон се тревожи от размириците и отвличанията в региона, където местни групировки недоволстват от експлоатирането на петролните резерви от чужди компании.