/ Guliver/Getty Images
Facebook съобщи, че при големия пробив в сигурността, обявен в края на миналия месец, хакерите са получили достъп до акаунтите на общо около 30 млн. души и са откраднали имената и контактите на 29 милиона души, съобщава Ройтерс.

Инсценировка ли е последната атака срещу Facebook?
 
Социалната мрежа не е установила кражба на лични съобщения или финансови данни и не е засякла опити за влизане в други сайтове с потребителски имена и пароли за логване във Facebook, което беше обект на сериозно безпокойство. Откраднатите данни от 14 млн. потребители включвали дата на раждане, работодатели, образование и списъци с приятели.
 
Тези данни обаче може да помогнат на измамници да се представят за администратори на Facebook, работодатели или приятели и да изпратят подправен имейл с цел да подмамят потребители да предоставят данните си за достъп до акаунта на фалшива страница или да кликнат върху прикачен файл, който да зарази компютъра им.

Хакнаха Facebook чрез приложението „view as“, засегнати са 50 млн. акаунти
 
„Сътрудничим с ФБР, което води активно разследване и ни помоли да не обсъждаме кой може да стои зад атаката“, съобщи Facebook в блог публикация.
БТА