На много от нас се е случвало поне веднъж да хакнат "Фейсбук" профила ни. Във видеото към материала ще видите как се случва подобно нещо и колко лесно става, съобщават Vesti.bg

Ростислав Петров е така нареченият „етичен хакер". С други думи професионалист, чиято работа е да проверява слабостите в дадена система и да я предпазва от хакерски атаки. Той се съгласи да ми покаже не само как се хаква "Фейсбук" акаунт, но и колко лесно телефонът ни може да се превърне в устройство за следене и подслушване.

Самият той е сертифицирал в „етично хакерство" в Англия (където завършва и второто си образование) и сега преподава такова у нас.

Обучава хора как да откриват слабите места в системите (например във фирмите, където работят) и да осигуряват защитата им професионално.

„Етичният хакер е най-мощното оръжие срещу заплахите за информационните системи", държи да отбележи той.

„Напоследък нашумяха много тези „хакерски атаки" (по наши фирми и компании - бел. ав.), но по-скоро те са, за да се направят мръсотии, а не толкова примерно да се крадат пари и такива неща. Общо взето за забавление, както видяхме да се случва със сайтовете на държавните администрации. Това обаче трябва да е сигнална лампичка и да се разбере, че системите ни са на страшно ниско ниво и трябва да се помисли какво да се направи, за да се защитят", обяснява Ростислав.

Заедно със своите колеги Георги Билюков и Лазар Сестримски в момента той подготвя проект, който чрез съвременни методи да предпазва системи и сайтове от набезите на хакери.

„Тестовете, които ще се правят, са на много високо ниво и ако не се издържи на тях, съответно ще приложим необходимите мерки, за да защитим обекта напълно", уверен е в бъдещото начинание Ростислав.

Ако говорим за "Фейсбук" акаунта, той е много защитен и е трудно пробиваем, да не кажа невъзможно. Повечето атаки се извършват със „съдействието" на обикновения потребител. Той е бил поканен да хареса някой линк или да сподели нещо в интернет и когато си напише паролата, тя бива открадната. Това се нарича „фишинг сайт", казва етичният хакер.

По подобен начин се хаква и телефон.

Ето и още няколко семпли съвета как да се предпазим в интернет:

„Съвременните системи са доста добре защитени", обяснява Ростислав. „Повечето хакери използват невежеството, така да го нарека, на потребителя. Подлъгват го да инсталира някой софтуер и така се случва всичко. Така че, ако получите линк за гласуване във "Фейсбук", например, просто не го правете. Не се подлъгвайте да се връзвате и към така наречените „свободни мрежи" (free wi-fi) , защото тези мрежи може да са пуснати от хакер и да ви открадне данните. Всеки, който използва такива free wi-fi е уязвим на сто процента. Слагайте и по-сложни пароли на мейлите си. Не слагайте датата си на раждане, името на майка си или на домашния си любимец. Хубаво е да са по-комплексни - да има малки и главни букви, знаци и така нататък. Ако ви се случи да попаднете под атака, добре е да потърсите съвет от специалист", съветва Ростислав.