Хаити поиска от ООН и САЩ да изпратят военни сили за стабилизиране на страната, в частност за опазване на сигурността на ключовата инфраструктура, след убийството на президента Жовенел Моиз, съобщиха агенциите.

Що се отнася до искането към ООН, канцеларията на временния премиер на Хаити Клод Жозеф го е отправило в писмо до Обединените нации, видяно от Ройтерс, а самият документ е с дата 7 юли. Това е денят, в който Моиз беше застрелян в дома си.

В писмото се казва, че целта на искането е "да бъдат подпомогнати усилията на националната полиция да възстанови отново обществения ред и сигурност на цялата територия (на страната)".

Властите в Хаити дадоха подробности за убийците на президента

За да бъде разрешено в Хаити да бъдат разположени военни или полицейски мироопазващи сили на ООН, ще е нужно одобрнието на 15-членния Съвет за сигурност на организацията.

Същевременно Жозеф потвърди пред Асошиейтед прес, че страната му е поискала и от САЩ да изпратят военни сили, отново с цел стабилизиране на обстановката в Хаити и по-специално за защита на критичната инфраструктура след убийството на Моиз, докато страната се занимава с организирането на нови избори.

"Определено се нуждаем от подкрепа и затова се обърнахме към нашите международни партньори за помощ", каза той в интервю за АП, но отказа да съобщи повече подробности. "Убедени сме, че нашите партньори могат да помогнат на националната полиция да се справи със ситуацията."

След убийството на президента на Хаити - напрежение, версии и задържани

Жозеф заяви, че недоумява как е възможно опоненти да се опитват да се възползват от убийството на Моиз, за да вземат властта, напряка препратка към група депутати, които декларираха вярност към Жозеф Ламбер, председателя на разпуснатия Сенат, и го признаха за временен президент; Жозеф визираше индиректно и Ариел Анри, чиято кандидатура за премиер бе издигната от Моиз само ден преди да бъде убит, а същите депутати признават за временен премиер.

"Не се интересувам от борби за власт", каза Жозеф в краткото телефонно интервю, без да споменава поименно Ламбер.

"Има само един начин да станеш президент на Хаити. С избори. Затова приканвам всички да работим заедно така, че страната да може да има избран президент."
БТА