/ БТА
Ситуацията в Хаити остава напрегната след убийството на президента Жовенел Моиз, въпреки арестите и ликвидирането на няколко заподозрени. Улиците на столицата Порт о Пренс бяха необичайно пусти, предаде ДПА.

Четирима заподозрени бяха убити, а двама арестувани, след като бяха засечени от полицията в покрайнините на столицата, каза по телевизията полицейският началник Леон Шарл. "Те ще бъдат убити или пратени в затвора", добави той, без да даде подробности за самоличността им.

Убиха президента на Хаити при нападение срещу дома му

Един от арестуваните от полицията за убийството на президента Моиз се оказа американец, заяви пред Франс прес министърът по въпросите на изборите Матиас Пиер.
Посланикът на Хаити в САЩ Боши Едмон каза, че атентаторите са били добре подготвени и тежко въоръжени чужди наемници, които се представили за агенти на американската Агенция за борба с наркотиците.

След убийството на президента на Хаити: Първата дама е в критично състояние (ВИДЕО)

Моиз бе убит при среднощно нападение срещу резиденцията му. Съпругата му Мартин бе ранена и по-късно прехвърлена за лечение в Маями. Според в."Нувелист" в тялото на Моиз са намерени 12 куршума, включително от оръжия с голям калибър. Спалнята на Моиз била претършувана, дъщеря му успяла да се скрие в стаята на брат си, двама служители са били завързани от атентаторите.

В Хаити: Има убити и арестувани от нападателите на президента

Атаката оставя вакуум във властта в Хаити. Страната се намира в дълбока политическа криза от години, а протести срещу управлението на Моиз неведнъж са парализирали Хаити, отбелязва ДПА. Президентът управляваше страната с укази, откакто властите не успяха да произведат парламентарни избори през октомври 2019 г. От януари 2020 г. в Хаити няма парламент.
БТА