Първата дама на Хаити, оцеляла при атаката, в която бе убит съпругът й, е в критично състояние и се полагат усилия да бъде откарана до Маями за лечение. Това съобщи хаитянският посланик във Вашингтон, предаде Ройтерс.

"Тя е в стабилно, но критично състояние", каза посланикът Бочит Едмънд пред репортери часове след като неизвестни лица застреляха президента Жовенел Моиз и съпругата му при среднощна атака срещу резиденцията им.

Президентът на Хаити Жовенел Моиз беше убит рано тази сутрин, когато група нападатели са нахлули в частната му резиденция. Това не е първото нападение срещу Моиз, който стана президент през 2017 г. На 17 октомври 2018 г. по време на церемония по повод 212-ата годишнина от смъртта на основателя на държавата и национален герой Жан-Жак Десалин, срещу Моиз бе открита стрелба. Тогава той обаче не пострада.

Убиха президента на Хаити при нападение срещу дома му



Междувременно стана ясно, че убийците на Моиз са се представили като агенти на американското Управление за борба с наркотиците (ДЕА). Това заяви пред Ройтерс посланикът на Хаити във Вашингтон Боши Едмон.

Той се позова на видеозапис, с който разполага хаитянското правителство. "Няма начин те да са били агенти на ДЕА", каза дипломатът.

Посланикът не предостави видеокадрите, а е невъзможно да се удостовери автентичността на циркулиращите из социалните медии кадри, посочи информационната агенция. Едмон прикани САЩ да помогнат за обучението и оборудването на полицията в Хаити, както и да се да се включат в международното издирване и идентифициране на убийците.



Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заклейми убийството на президента на Хаити Жовенел Моиз и призова отговорните за престъплението да бъдат изправени пред правосъдието, предадоха Ройтерс и ДПА. Той призова хаитяните да съхранят конституционния ред в островната държава, да останат единни срещу този "отвратителен акт" и да отхвърлят насилието. "Обединените нации продължават да поддържат правителството и народа на Хаити", се казва в изявлението на Гутериш, разпространено от неговия говорител Стефан Дюжарик.

Президентът на САЩ Джо Байдън окачестви като обезпокоителна ситуацията в Хаити. Той каза, че се нуждае от повече информация за покушението срещу Моиз през изминалата нощ. Преди това Байдън заяви, че е "потресен и натъжен" от вестта за убийството на президента на Хаити и нападението срещу съпругата му и изрази готовността на САЩ да продължат да съдействат за безопасността и сигурността на Хаити.

Външният министър на Франция Жан Ив Льо Дриан също осъди покушението и призова жителите на островната държава към спокойствие и сдържаност. По думите му това престъпление, станало по време на "влошен климат в политиката и сигурността", трябва да бъде разкрито докрай.
БТА