/ EPA/БГНЕС
Гърция откри първия по рода си подводен музей, находка от амфори на древен кораб от V в. пр. н. е., обозначена като "Партенон на корабокрушенията", край бреговете на остров Алонисос в западната част на Егейско море.

EPA/БГНЕС

Министърът на културата Лина Мендони, заедно с други служители, присъстваха на церемонията, която се проведе под вода от водолази на лодка. Обектът ще бъде отворен за обиколки на сертифицирани водолази-любители от 3 август до 2 октомври, като тези, които не могат да се гмуркат, могат да направят обиколка чрез виртуална реалност в дигитален център в главния град Алонисос.

EPA/БГНЕС

"Находката лежи на 21-28 метра дълбочина близо до бреговете на остров Перистери и съдържа 3 000 до 4 000 амфори", каза Мария Агалу, председател на общинския съвет на Алонисос пред телевизия Скай.

EPA/БГНЕС

Смята се, че находката от амфори е една от най-важните по рода си, защото повечето от тях са непокътнати. Открити са от рибар през 1985 година. Големият търговски кораб, за който се смята, че е потънал поради лошо време около 425 г. пр. н. е. е превозвал хиляди амфори с вино от Халкидики в Северна Гърция и остров Скопелос.

EPA/БГНЕС

EPA/БГНЕС

"Амфорите говорят за размера на древния кораб. Това е голям кораб", добавя тя. Властите планират да предоставят за разходка още четири древни корабокруширали кораби в района, достъпен за любители водолази, с цел да формират водолазен парк, който ще привлече повече туристи.

EPA/БГНЕС

Според държавната Ерт ТВ, в понеделник се очакват две водолазни групи от Великобритания. 
БГНЕС