Антониу Гутериш
 Антониу Гутериш / БГНЕС
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова страните от целия свят на КОП28 да постигнат компромис за поетапен отказ от изкопаемите горива. Гутериш пристигна в Дубай в последните, решителни дни и часове на преговорите за оформяне на заключителните документи на конференцията на ООН за климата.

На пресконференция пред десетки журналисти Гутериш призова за споразумение за поетапен отказ от изкопаемите горива, като посочи, че всяка страна може да се движи с различен темп към постигането на тази цел.

Време е за компромиси, призова Гутериш. В разделения и фрагментиран свят КОП28 може да покаже, че многостранните преговори и взаимоотношения остават най-добрия инструмент за справяне с предизвикателствата.

Той посочи, че Глобалната равносметка, която представлява преглед на постигнатото от страните по целите на Парижкото споразумение, трябва да признае необходимостта от поетапен отказ от изкопаемите горива. Преходът да отчита националните особености, да комбинира амбиция и справедливост, призова генералният секретар на ООН.

Затова моето предложение е за създаване на Пакт за климатична солидарност в подкрепа за развиващите се икономики. Всяка от страните ще реформира икономиката си със свой темп, важно е да постигнем климатична неутралност до 2050 г., подчерта Гутериш.
БТА