Гудков определи като „лъжа и клевета твърденията, че имал незаконен бизнес
Гудков определи като „лъжа и клевета твърденията, че имал незаконен бизнес / Reuters, архив

Депутатът от руската Държавна дума и заместник-председател на опозиционната партия "Справедлива Русия" Генадий Гудков нарече "лъжа и клевета" претенциите на руския Следствен комитет към него, съобщи ИТАР-ТАСС.

По-рано през деня говорителят на комитета Владимир Маркин каза, че при проверката си по сигнал на българския гражданин Ивайло Зартов руски следователи са получили потвърждение на информацията, че депутатът Генадий Гудков има незаконно участие в предприемаческа дейност, включително в България и Гибралтар.

Гудков заяви пред ИТАР-ТАСС, че се е запознал подробно с изявлението на Маркин и според него по много точки то противоречи на руското законодателство. "Излиза, че следователите просто не познават законите. На депутатите от Държавната дума , както и на вицепремиерите и министрите, не е забранено да притежават дялове в компании и техни акции", каза политикът, цитиран от БТА.

Във връзка с "епизода с България", Гудков се определи като "потърпевша страна". Според него той най-почтено се явил на разпит, доброволно и лично. Същевременно сътрудниците на следствената служба се опитали с просрочена призовка да доведат жена му Полина Гудкова, добави той.

Гудков смята тези действия за елементи от политическа кампания и ги свързва с протестната си дейност и политически позиции.

Маркин съобщи, че в действията на депутата има признаци на престъпление по чл. 289 от Наказателния кодекс на Русия (за незаконно участие в предприемаческа дейност), който предвижда глоба до 300 000 рубли, лишаване от правото да се занимава с определена дейност за срок до 5 години, принудителен труд и даже лишаване от свобода за срок до 2 години. Наличието или отсъствието на престъпление ще бъде проверено по следствен път, добави той.

Маркин не изключи възможността прокуратурата да се обърне към Думата с молба за съгласие да бъде снет депутатския имунитет на Гудков, за да започне съдебно дело срещу него.

Депутатът даде да се разбере, че не се тревожи от възможността да бъде частично лишен от имунитет.

Гудков е тясно свързан с антиправителствените протести в Русия през последните няколко месеца. В края на юни той окачестви като политически мотивирана предварителната проверка срещу него за предполагаемо пране на пари в България, предприета от Следствения комитет по сигнал на българина Зартов, който излежава присъда в български затвор.