/ iStock/Getty Images
Три месеца след като облекчи националните ограничения, за да спре разпространението на коронавируса, правителството в Атина постави малкия гръцки остров Порос отново под карантина вследствие на внезапно избухване на инфекцията сред множество местни жители и туристи. Това става на фона на възобновилото се бързо разпространение на коронавируса в Гърция, като броят на заразените се утрои през последните десет дни , разваляйки имиджа на страната безопасна туристическа дестинация, информира радио Voice of America.

С население от около 3 000 души, Порос, на един час път от гръцката столица, беше любима дестинация това лято, привличайки рекорден брой туристи, търсещи безопасно лятно скривалище от коронавируса.

Но в петък повечето от посетителите на Порос бяха видени да се качват на фериботи, пътуващи за Атина или други острови.

Повече от 30 души, предимно млади гърци, дадоха положителен резултат за COVID-19 в рамките на 24 часа, като местните власти се опасяват от епидемичен взрив.

Централната власт, загрижена от нарастващия брой заразени с новия коронавирус в цялата страна, реши да предприеме агресивни действия, за ограничаване на епидемията на Порос.

Баровете и нощните клубове ще бъдат затворени в късните часове. Наложен е полицейски час. Всички социални и религиозни събития са отменени, а хората са призовани да носят маски чрез текстови съобщения през мобилните оператори.
Агенция "Фокус"