Грузия: Русия разполага нови войски в Южна Осетия
Грузия: Русия разполага нови войски в Южна Осетия / БГНЕС
Грузия съобщи днес, че Русия е разположила още 2000 военни на територията на грузинската сепаратистка област Южна Осетия и изрази тревога от пристигането им в страната след краткотрайния конфликт между двете страни през август, предаде АФП.

„През последните две седмици в Южна Осетия бяха разположени още 2000 руски войници“, съобщи говорителят на грузинското вътрешно министерство Шота Утиашвили. „Общият брой на руските войници в Осетия в момента е повече от 7000 души“, каза още той, цитиран от БГНЕС.

По-рано Русия съобщи, че ще запази общо 7500 войници в Южна Осетия и Абхазия. Утиашвили допълни, че 40 бронетранспортьора са били разположени в спорната област Ахалгори в Южна Осетия, въпреки че според него Русия трябва да изтегли войските си, както предвижда споразумението за примирие, сключено с помощта на ЕС. „Ние сме много разтревожени от подобни провокативни действия от страна на Руската федерация“, посочи говорителят.

Руският външен министър Сергей Ловров заяви от своя страна, че Москва действа „съгласно споразуменията за прекратяване на огъня и за сътрудничество и взаимопомощ“, между Русия и Южна Осетия и Абхазия. Те предвиждат „във всяка територия да бъдат установени контингенти от около 3700 войници. Тази информация е известна и достъпна“, подчерта Лавров.