/ Gulliver/Getty Images
Голяма буря в коледния уикенд донесе виелици и затвори магистрали в планините на Северна Калифорния и Невада. Метеоролози предупредиха, че пътуването в района на планината Сиера Невада може да остане затруднено няколко дни, предаде Асошиейтед прес.

120-километров участък от Междущатска магистрала 80 от Колфакс, Калифорния, до района на езерото Тахо, което се намира на границата с щата Невада, беше затворена. Калифорнийското министерство на транспорта съобщи, че са затворени и други планински пътища, и същевременно предупреди водачите за опасност от намалена видимост и хлъзгави пътни настилки.

"Днес е един от онези дни, в които просто да си останете у дома, ако можете. Очаква се още сняг", написа в Twitter метеорологичната служба в Рино, Невада.

Заради възможни "повсеместни виелици" и възможни пориви на вятъра до 72 км/ч тя издаде предупреждение за зимна буря за района на ез. Тахо, което ще бъде в сила до 13:00 часа утре. Преди това в събота вечер бурята връхлетя Южна Калифорния със силни валежи от дъжд и вятър, които оставиха улици под вода, а някои райони и без ток. В окръг Санта Барбара силните пориви на вятъра събориха дървета и причиниха материални щети. Няма данни за пострадали.

За 24 часа над прохода Сан Маркос в окръг Санта Барбара са паднали валежни количества от 4,5 сантиметра, а в Роки Бют в окръг Сан Луис Обиспо - 4 сантиметра, посочи метеорологичната служба. Международното летище в Лос Анджелис съобщи, че поради възникнал заради бурята "електрически проблем" е затворило частично Терминал 5, което наложило пътуващите за коледните празници да бъдат отклонявани към другите терминали, за да получат определени услуги.

"Възможни са отменяния и закъснения на полети, затова ако пътувате през Терминал 5, проверявайте състоянието на полета си", написа в Туитър летището. 
 
БТА