Неизпълнението на задължението за ваксиниране срещу коронавирус в Австрия ще се наказва с глоба в размер до 7200 евро, съобщава вестник „Presse“.

Австрийският канцлер Александър Шеленберг обяви въвеждането на задължителна ваксинация срещу коронавирус от 1 февруари 2022 г.

Според експерти: Омикрон е нов вариант на вируса, който може да рестартира пандемията

Според черновата на проектозакона, с която вестникът разполага, местните власти ще призовават хората, които не са били ваксинирани, да се ваксинират. Ако не спазят заповедта, ще бъдат призовани втори път в рамките на четири седмици. Ако отново не спазят изискванията, ги грози административна глоба в размер до 3600 евро или четириседмична присъда за затвор вместо глоба.

Глоба в размер до 7200 евро се налага на лица, които са глобени два пъти за отказ от ваксиниране, както и на тези, чиито действия са довели до "сериозна опасност за живота или здравето на хората".

Кои са по-типичните симптоми на Омикрон

Работен документ показва, че задължителната ваксинация ще се прилага за всички хора, живеещи в Австрия. Изключения се правят за лица, за които ваксинацията представлява риск за здравето, за бременни жени и за деца под 12-годишна възраст.

Според публикацията официалният проектозакон все още не е готов. Очаква се той да бъде публикуван след 6 декември.

БГНЕС