Германия възобнови оръжейните доставки за кюрдите в Северен Ирак
Германия възобнови оръжейните доставки за кюрдите в Северен Ирак / ThinkStock/Getty Images

Германия съобщи, че е възобновила доставките на оръжия за Иракски Кюрдистан, след като правителството на автономната област в Северен Ирак е обещало, че те няма да попаднат на черния пазар, предаде Ройтерс.

Говорител на германското министерство на отбраната каза, че страната е доставила на правителството на Иракски Кюрдистан вчера в Ербил 70 тона оръжие, включително 1500 пушки, 100 снаряда за ръчни гранатомети и три бронирани автомобила.

Германците купуват оръжие заради заплахата от тероризъм

Германия прекрати тези доставки през януари след появили се в медиите съобщения, че част от изпратените на иракския автономен регион оръжия в помощ на борбата срещу "Ислямска държава" са били предложени за продажба на черния пазар.

Разследване на правителството на Иракски Кюрдистан, което приключи преди няколко месеца, установи, че около 30 единици оръжие от общо доставените от Германия над 28 000 са били продадени незаконно или са били загубени. Регионалните власти арестуваха няколко души.

Светът търгува с все повече оръжие, лидери остават САЩ и Русия

Представители на Иракски Кюрдистан подписаха декларация, че доставените вчера оръжия няма да бъдат препродавани.

Експерт: Българско оръжие попада в ръцете на Ислямска държава чрез частни фирми

Германия е изпратила от 2014 г. на регионалното правителство над 30 пратки с оръжия, възлизащи общо на над 2000 т, каза цитираният говорител на германското министерство на отбраната.

Източник: БТА