Германия: Сделката за бежанците е в интерес и на ЕС, и на Турция
Германия: Сделката за бежанците е в интерес и на ЕС, и на Турция / Guliver/Getty Images

Споразумението за реадмисия на бежанците между ЕС и Турция е успех и е в интерес на всички страни по него, има трудности, но те са преодолими, заяви говорителят на германския канцлер Ангела Меркел Улрике Демер.

Коментарът дойде веднага след днешните заплахи на турския президент Реджеп Ердоган, че ще отвори границите и Европа ще бъде залята от милиони бежанци, след като вчера ЕП с резолюция замрази преговорите с Анкара за членството на страната в ЕС.

Ердоган заплаши да отвори границите на Турция с ЕС за бежанците

"Не изпълнихте обещанията си. Когато при Капъкуле се струпаха 50 000 мигранти, вие изтръпнахте при мисълта, че Турция може да отвори граничните пунктове и не знаехте какво да правите. Погледнете ме, ако продължавате така и занапред, като нищо границите ще се отворят, това да го знаете", обърна се към ЕС Ердоган от трибуната на международния конгрес на жените днес.

В изявлението си на пресконференцията в Берлин Улрике Деммер подчерта, че ЕС трябва да изпълнява ангажиментите си и да реализира всички обещания, а на този етап заплахите няма да донесат ползи и използва фразата "има трудности", като допълни, че всички заедно ще ги преодолеят.

Позицията на външното министерство на Германия е сходна - говорителят Сюзан Чебли заяви, че ЕС и Турция трябва да продължат ангажиментите си по споразумението за реадмисията на бежанците.

"В действителност и двете страни по него изпълняват ангажиментите си, което е в техен интерес, надяваме се, че това ще продължи. Напредъкът на Турция по пътя към Европа е в наш интерес. В крайна сметка, дали ще продължи да напредва, или ще се отдалечи от този път, Турция сама ще вземе решението. Но ние не считаме за добър изход евентуалния отказ на Анкара от европейския път", коментира Чебли.

Тя припомни, че външният министър Франк-Валтер Щайнмайер силно подкрепя възможностите за близко сътрудничество с Турция и при срещите си с гражданските й организации, с учениците или с противниците на управляващата Партия на справедливостта и развитието винаги подчертава, че е грешка прекъсването на преговори за присъединяване с която и да е друга държава.

Ердоган с ултиматум към ЕС за визите

"Казват, че обвързаностите трябва да продължат, че е приоритет преговорите за членство да не бъдат замразявани. Че това може да нанесе много повече вреди на отношенията между Европа и Турция. И това не е в интерес нито на Турция, нито на Европа", подчерта Чебли, цитирана от в. "Хюрриет".

Докладчикът на ЕП за Турция Кати Пири написа в Twitter, че от самото начало обвързването на сделката за бежанците с преговорите за членство е погрешно и разкритикува условията от споразумението между Анкара и Брюксел.

Източник: БГНЕС