Ердоган с ултиматум към ЕС за визите
Ердоган с ултиматум към ЕС за визите / Getty Images

Споразумението за бежанците е с категоричното условие - безвизов режим за турските граждани и ако то не бъде изпълнено, Турция няма да приема мигранти обратно. Това заяви президентът Реджеп Ердоган пред италианската държавна телевизия RAI.

Еврокомисар: Турция няма да получи безвизов достъп до ЕС тази година

Той припомни и казаното от външния министър Мевлют Чавушоглу, който постави същото условие. „Турция настоява ЕС да въведе безвизов режим за гражданите й не по-късно от средата на октомври, в противен случай сделката за бежанците ще бъде развалена. Ако не се стигне до либерализация на визовия режим, ще бъдем принудени да се откажем от изпълнението на споразумението от 18 март за връщане на бежанците", бе заявил Чавушоглу пред германския в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг" с уточнението, че Анкара очаква ЕС да посочи и конкретната дата за отпадането на визите.

Мнозинството в ЕП подкрепя отпадането на визите за турците, но не сега

Днес в Туитър той и външният министър на Австрия Себастиян Курц размениха остри реплики, като Чавушоглу подчерта, че това не е ултиматум.

ЕС се ангажира да бъдат ускорени преговорите по присъединяването на Турция, но обеща безвизово движение на турските граждани в Шенген, заяви Ердоган.

Източник: БГНЕС