Еврокомисар: Турция няма да получи безвизов достъп до ЕС тази година
Еврокомисар: Турция няма да получи безвизов достъп до ЕС тази година / ThinkStock/Getty Images

Еврокомисарят за цифровата икономика и общество Гюнтер Йотингер заяви, че Европейския съюз няма да предостави на Турция право на безвизови пътувания тази година - както предвиждаше сделката за ограничаване на миграцията - заради репресиите след осуетения военен преврат, предаде Ройтерс.

Около 20 000 служители на полицията, администрацията, съдебната система и военни бяха задържани или уволнени след осуетения опит за преврат в Турция през нощта петък срещу събота, напомня Ройтерс.

ЕК ще продължи скоро преговорите с Турция за визова либерализация

"Законопроектът за отпадане на визите за турски граждани се разисква сега в Европейския парламент. Но моята прогноза е, че няма да има решение за безвизово пътуване до края на годината", каза Йотингер, който е съюзник на германския канцлер Ангела Меркел.

Мнозинството в ЕП подкрепя отпадането на визите за турците, но не сега

Президентът Реджеп Тайип Ердоган трябва да се вслуша в тревогите на ЕС за върховенството на закона в Турция, продължи той и разкритикува неотдавнашното решение на Анкара да премахне депутатския имунитет, затварянето на вестници и заплахите срещу журналисти, критични към правителството.

Давутоглу: Освобождаването от визи е жизненоважно за Турция

"Недопустимо е съдии, които не се харесват на правителството, да бъдат уволнявани с хиляди. Независимостта на съда е огромен капитал", каза Йотингер.

"Смъртната присъда е несъвместима с нашите ценности и договори. Никоя страна не може да стане член на ЕС, ако въведе смъртно наказание", добави еврокомисарят, цитиран от Ройтерс.

Източник: БТА