/ iStock/Getty Images
Германия ще смекчи правилата за обявяване на неплатежоспособност, според представените предложения за реформи с цел ограничаване вълна от фалити на компании,
засегнати от кризата с коронавируса, но при условие, че тези компании имат с жизнеспособен бизнес модел, предаде Ройтерс.

Германия отбеляза най-големия брой заразени с COVID-19

Правителството на Ангела Меркел прие мащабен план в подкрепа на икономиката, за да избегне серия от фалити и съкращения в момент, когато страната се намира в най-големия икономически спад от Световната война със свиване на брутния вътрешен продукт с 9,7 на сто през второто тримесечие.

"Компаниите, които могат да покажат на кредиторите, че са в състояние да се преструктурират и че могат да го сторят извън процедурите по несъстоятелност", обясни германската министърка на правосъдието Кристине Ламбрехт в комюнике.

Според проекта за реформа, която ще влезе в сила в началото на 2021 година, компаниите ще могат да обявяват неплатежоспособност в срок от шест седмици вместо три в момента. Властите ще проявяват по-голяма гъвкавост при разглеждането на тяхната свръхзадлъжнялост.

Германия изключва зимна карантина заради COVID-19

Германското правителство вече прие мерки, позволяващи на изпадналите във финансови затруднения заради коронавируса компании да отложат обявяването на фалит до края на годината, продължавайки първоначалния срок, който изтича в края на септември.

Благодарение на тези мерки броят на обявилите фалит фирми през първата половина на годината е намалял с 6,2 на сто спрямо същия период на 2019 година до общо 9006 банкрута. 
БТА