карантина
карантина / iStock/Getty Images
Въпреки нарастването на броя на заразените в Германия, няма нужда да се налага нова национална карантина в страната през зимата за възпиране на разпространението на коронавируса. Това обяви днес германският министър на здравеопазването Йенс Шпан, цитиран от Ройтерс. Спооед последните данни на американския университет „Джонс Хопкинс“ в Германия положителните проби за коронавирус са 246 276, а починалите са 9320.

В страната се опасяват, че нова обща карантина ще срути икономиката, както стана през второто тримесечие, когато тя регистрира спад с 10%. Към момента възстановяването поражда надежда, че годишният спад ще е е 5,8%, а не предвижданите по-рано 6,3%. Но и така той е най-сериозният икономически срив след края на Втората световна война, отбелязват германските медии.

След като броят на новите инфекции и починали оставаше по-нисък в сравнение със съседните страни, новите случаи в Германия през последните седмици започнаха да се увеличават, пораждайки опасения, че идва нова вълна от заразата.

Шпан каза, че експертите и политиците всеки ден научават повече и повече за вируса. По думите му пълното затваряне на обществения живот през март е било направено, за да бъдат предпазени най-уязвимите, но сега няма нужда това да се повтаря. Министърът изрази увереност, че властите в отделните провинции ще се справят с локалните огнища и че есента и зимата ще бъдат посрещнати спокойно.

Миналата седмица канцлерът на Германия Ангела Меркел предупреди, че през зимата положението може да се влоши. В стремеж да запази функционирането на икономиката и училищата да бъдат отворени тя се споразумя с властите в провинциите да забранят масовите прояви до края на годината и да затегнат правилата за пристигащите от рискови държави.