/ / iStock/Getty Images
Украйна може скоро да очаква повече доставки на тежко оръжие от западните страни, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за германски медии в неделя. Киев отдавна настоява за по-тежки въоръжения, включително танкове.

„Наскорошните обещания за тежко военно оборудване са важни и очаквам повече в близко бъдеще“, каза Столтенберг пред всекидневника „Ханделсблат”. Коментарите му са направени преди срещата тази седмица на контактната група за Украйна, която координира доставките на оръжия за Киев. Срещата ще се проведе във ВВС базата Рамщайн в Германия.

Руска ракета X-22 порази блок в Днепър: Броят на жертвите нарасна на 21 души

„Намираме се в решителна фаза на войната. Следователно е важно да предоставим на Украйна оръжията, от които се нуждае, за да победи”, каза Столтенберг .

След инвазията украинците натрупаха опит, а западните страни разширяваха набора от предоставяни оръжия. По-рано този месец Франция, Германия и САЩ обещаха френски леки танкове AMX-10 RC, 40 немски пехотни превозни средства Marder и 50 бойни машини Bradley. Въпреки това нараства натискът върху съюзниците да отидат по-далеч и да се съгласят с доставката на бойни танкове. Британският премиер Риши Сунак в събота обеща да предостави 14 танка Challenger 2 на Украйна, което я прави първата западна страна, която доставя тежките танкове, за които Киев призовава.

Столтенберг каза още, че руският президент Владимир Путин е направил грешка, нападайки Украйна.

Отломки от ракета са паднали в Молдова след руския обстрел на Украйна

„Той надцени собствените си въоръжени сили. Виждаме грешките им, липсата им на морал, проблемите с ръководството, лошото оборудване“, каза той. Но руснаците "показаха, че са готови да понесат тежки загуби, за да постигнат целите си".

Столтенберг смята също, че нормализирането на отношенията между западните страни и Русия няма да настъпи дори след края на конфликта в Украйна.

"Няма да е както преди. Дори и оръжията да млъкнат в Украйна, не трябва да очакваме отношенията ни с Русия да се нормализират", каза той. Генералният секретар също така отбеляза, че Западът "не трябва да подценява Русия", която разполага с "огромни ресурси".
 
БГНЕС