Политическите партии от френската левица съобщиха, че са постигнали споразумение за сформиране на "Народен фронт" и ще участват заедно на предсрочните парламентарни избори в края на юни, предаде Ройтерс.

Четирите основни леви партии - "Непокорна Франция", Социалистическата партия, "Еколозите" и Френската комунистическа партия се споразумяха да си поделят почти всички 577 избирателни района и да се обединят под името "Народен фронт", което препраща към коалицията, сформирана във Франция през 1936 г., известна с въвеждането на първите платени отпуски в страната, отбелязва АФП.

"Нова страница в историята на Франция бе написана с новия "Народен фронт", се казва в съвместно изявление на партиите. "Сега започваме кампанията си с целта да победим", каза в "Екс" Франсоа Рюфен от крайнолявата партия "Непокорна Франция". 

Макрон призова за демократичен съюз срещу "крайните" политически сили

Тази коалиция ще се изправи срещу крайнодесния "Национален сбор", който в момента води в социологическите проучвания.

Макрон свика предсрочните избори, които ще бъдат произведени в два тура, на 30 юни и 7 юли, след като центристкият му съюз бе победен от "Национален сбор" на европейските избори в неделя.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Любомир Мартинов/БТА