Френската компания Арева не е участвала в освобождаването на медиците
Френската компания Арева не е участвала в освобождаването на медиците / netinfo

Френската държавна ядрена компания "Арева" не е участвала по никакъв начин в процеса, довел до освобождаване на българските медици, осъдени на смърт в Либия, каза днес председателката на съвета на директорите Ан Ловержон, цитирана от Франс прес. Ловержон направи това изявление пред комисията във френския парламент, натоварена да разследва евентуални компенсации, получени от Либия в замяна на освобождаването на медиците.

Нямаме нищо общо със сключването на меморандума, подписан при визитата на президента Никола Саркози в Триполи ден след освобождаването на българските медицински сестри през юли, декларира Ловержон. Тя добави, че би трябвало държавната агенция по атомна енергия да има връзка със случая, пише БТА.

В подписания от Саркози меморандум за споразумение е предвидена доставката на ядрен реактор на Либия. Според споразумението реакторът трябва да служи на Джамахирията за добив на питейна вода чрез преработка на морска.

Подписването на този меморандум, както и на друг, предвиждащ продажбата на оръжие на Либия, предизвика полемика за евентуалните обезщетения, предоставени на Либия срещу освобождаването на българските медици. Полемиката доведе до създаването на парламентарната анкетна комисия, припомня АФП.