/ iStock/Getty Images
Два плавателни съда от френските военноморски сили са били неотдавна на поход в Южнокитайско море, съобщи днес министърът на въоръжените сили Флоранс Парли, цитирана от Франс прес. Става дума за ударната атомна подводница "Емрод" и спомагателния кораб "Сен".

"Този извънреден патрул току-що се завърна от поход в Южнокитайско море. Блестящо доказателство за способността на националния ни флот да се предислоцира задълго и надалеч, поддържайки връзка с нашите стратегически партньори от Австралия, Америка или Япония", написа Парли в Туитър.

Южнокитайско море е средище на много напрежения. Китай, чиято военноморска мощ е в подем, претендира кажи-речи за цялата акватория. Други страни начело със САЩ се обявяват за свобода на корабоплаването там, което прави зоната потенциален източник на конфликт между Пекин и Вашингтон, отбелязва АФП.

Помолен да коментира операцията на френските военноморски сили, говорителят на китайската дипломация Ван Венбин заяви днес, че няма "никакъв проблем със свободата на корабоплаване и на въздухоплаване" над Южнокитайско море.

Обаче, предупреди той, Китай "е против това някоя странада подкопава регионалния мир и стабилност в името на свободата на корабоплаване". 

БТА