Франсоа Оланд: Европейската история на Великобритания приключи
Франсоа Оланд: Европейската история на Великобритания приключи / БГНЕС, архив

Британското правителство трябва да уважи решението на своя народ и в най-кратки срокове да подаде молба за излизане от Евросъюза. Това заяви френският президент Франсоа Оланд при пристигането си на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

„Днес е исторически ден, когато ние трябва да обявим, че една от страните в ЕС напуска общността. Народът е гласувал и в демокрациите е така - резултатите от вота трябва да се спазват. Това е историческо събитие, но също така много болезнено. За Европа историята продължава. За Великобритания нейната европейска история е приключи“, подчерта стопанинът на Елисейския дворец.

В същото време Оланд призова след излизането на Великобритания да се концентрираме върху създаването на „по-справедливо общество, което ще действа в интересите на собственото население“.

На 23 юни жителите на Великобритания гласуваха на референдум за напускане на Евросъюза. Тази позиция беше подкрепена от 52% от избирателите, на обратното мнение бяха - 48%. За напускане гласуваха Англия и Уелс, а за оставане Лондон, Шотландия и Северна Ирландия.

Брюксел призова Лондон да започне възможно най-бързо процедурата за „Брекзит“.

Източник: БГНЕС