/ ThinkStock/Getty Images
Френското външно министерство порица намека на президента на САЩ Доналд Тръмп, че по-меки закони за притежанието на огнестрелно оръжие са можели да доведат до различен резултат при атентатите, извършени през 2015 г. в Париж, предадоха Ройтерс и АФП.
 
"Франция изразява твърдото си неодобрение към коментарите на президента Тръмп за нападенията, извършени на 13 ноември 2015 г. в Париж и иска да се зачита паметта на жертвите", се казва в изявление на външното министерство.
 
Кои са парижките атентатори?

"Всяка страна е свободна да решава какви са собствените й закони за носене на огнестрелно оръжие. Франция е горда да бъде страна, където придобиването и носенето на огнестрелни оръжия се регулира стриктно", се добавя в изявлението.
 
Това е най-острата критика на Париж към президента на САЩ от встъпването в длъжност на президента Еманюел Макрон, отбелязва Ройтерс. Той се опитва да изгради силни връзки със САЩ, като в същото време заема различни позиции от Тръмп по въпроси като климатичните промени и ядреното споразумение с Иран.
 
Заподозрян за атентатите в Париж се измъкнал на косъм от френската полиция

"Свободното носене на оръжие в обществото не е преграда срещу терористичните нападения, напротив, тя може да улесни планирането на подобно нападение", добави говорителката на френското външно министерство, цитирана от АФП.
 

Guliver/Getty Images


Вчера Доналд Тръмп заяви пред членове на Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия (NRA), че атентатите в Париж през 2015 г., при които бяха убити 130 души, са били извършени от малка група въоръжени терористи, в града с най-строгите закони за огнестрелното оръжие в света.
 
Тръмп обеща да защитава правата на притежателите на оръжие

Според него те са можели да бъдат осуетени. Ако служители или клиенти на атакуваните ресторанти или театъра са имали оръжие, терористите щели да избягат, заяви Тръмп.
БТА