Турция предупреждавала два пъти Франция за единия от атентаторите
Турция предупреждавала два пъти Франция за единия от атентаторите / Guliver/Getty Images

Турция е предупреждавала два пъти Франция през последната година за Омар Исмаил Мостефаи, първият идентифициран атентатор от терористичните удари в Париж, но не е получила отговор, заяви турски правителствен източник, цитиран от ДПА.

Мостефаи е влязъл в Турция през 2013 г., но не е бил регистриран при напускане на страната, посочи представителят.

Идентифицираха още двама от парижките атентатори

Името му за първи път е изникнало през декември 2014 г. в рамките на разследване на Турция по искане на Франция спрямо четирима други заподозрени за тероризъм.

"Случаят на Омар Мостефаи ясно показва, че разузнавателният обмен и ефективната комуникация са съществени за антитерористичните усилия", заяви турският представител, добавяйки, че Анкара не търси как да прехвърли вината, но "очаква по-тясно сътрудничество от съюзниците си в бъдеще".

Иракското разузнаване предупредило за нападение на ИД ден преди атентатите в Париж

Ройтерс, също позовавайки се на високопоставен правителствен източник в Турция, уточнява, че Анкара е информирала Париж за Мостефаи през декември 2014 и юни 2015 г. По искане на Париж от 10 октомври 2014 г., засягащо четирима заподозрени за тероризъм, турските власти провели разследване, при което идентифицирали пети заподозрян - Мостефаи. Анкара два пъти е уведомявала Франция за разкритията при разследването, но така и не получила отговор до петъчните нападения в Париж.

Източник: БТА