Идентифицираха още двама от парижките атентатори
Идентифицираха още двама от парижките атентатори / Guliver/Getty Images

Френските следователи са идентифицирали още двама от извършителите на самоубийствените атентати в петък, съобщи прокурорът на Париж, цитиран от световните агенции.

Пръстови отпечатъци на единия от нападателите, които се самовзривиха край стадиона "Стад дьо Франс", съвпадат с тези, взети в Гърция през октомври от мъж със сирийски паспорт на името на Ахмад ал Мохамад, на 25 години, роден в Идлиб.

В района на атентата е открит и сирийски паспорт, издаден на името на Ахмад ал Мохамад, 25-годишен според данните на Атина. Мъжът е бил регистриран на остров Лерос, близо до бреговете на Турция, на 3 октомври. Той е напуснал Гърция на неизвестна дата и е бил засечен за последен път в Хърватия няколко дни по-късно.

Автентичността на паспорта все още не е установена, се отбелязва в изявление на прокуратурата.

Меркел: Не правете връзка между атентатите в Париж и бежанците

Германският министър на правосъдието Хайко Маас побърза да заяви, че паспортът, може да е фалшива следа, оставена от групировката "Ислямска държава", за да радикализира дебата за миграцията, предаде Франс прес.

"Няма никаква доказана връзка между тероризма и бежанците, освен една: бежанците бягат от същите хора като тези, които са отговорни за атентатите в Париж", каза министърът на правосъдието.

Поне двама от терористите, ударили Париж, са били в Сирия

Вторият идентифициран терорист е 28-годишният французин Сами Амимур от парижкото предградие Дранси. Той участва в нападението срещу концертната зала "Батаклан" и се взриви. Бил е известен на полицията заради връзките си с терористи, бил е подследствен по дело за тероризъм през 2012 г., а през 2103 г. срещу него е издадена международна заповед за арест, след като се е изплъзнал от наблюдението на властите.

Трима членове на семейството на Амимур са задържани за разпит рано тази сутрин. Един от тях разкрил, че той пътувал до Сирия през 2013 г., съобщи Франс прес.

Източник: БТА