Поне двама от терористите, ударили Париж, са били в Сирия
Поне двама от терористите, ударили Париж, са били в Сирия / БГНЕС

Поне двама от братята с френско гражданство и жители на Брюксел, участвали в атентатите в Париж в петък, са били в Сирия напоследък. Това съобщават белгийски медии, без да назовават своите източници.

Изяснено е, че издирваният в момента Салах Абдесалам е наел автомобила, използван за атентата в концертната зала "Батаклан". Салах има двама братя, единият от които (Ибрахим) се е самовзривил на булевард "Волтер" в Париж, а вторият (Мохамед) е бил задържан в Брюксел в събота. Издирваният Салах е бил проверен на белгийско-френската граница, но е бил пропуснат, тъй като към момента още не е бил обявен за издирване.

Заподозрян за атентатите в Париж се измъкнал на косъм от френската полиция

Салех и Мохамед са работили като общински служители в Брюксел. Те живеели точно срещу сградата на общината в квартал "Моленбек". Тримата братя, родени и израснали в "Моленбек", са имали присъди за търговия с наркотици и други дребни престъпления.

Тримата шахиди (атентатори самоубийци), взривили се край националния стадион на Франция и на бул. "Волтер", са французи с жителство в Белгия. Отбелязва се, че коланите им с взривове са били пълни и с болтове - за причиняване на повече поражения. Допълва се, че взривните устройства са били много прости и лесни за сглобяване.

Трима братя са замесени в атентатите в Париж, единият е оцелял и се укрива

Според белгийските медии "мозъкът" на атентатите от Париж може да е Абделхамид Абауд, за когото се предполагаше, че е ръководил разбитата през януари терористична клетка във Вервие. Абауд бе засечен в Гърция в началото на януари, но успя да се изплъзне на гръцките власти и се предполага, че е в Сирия.

Абауд, както и братята Абдесалам, са жители на кв. "Моленбек" в Брюксел. Медиите припомнят, че от този квартал бяха подготвени атентатите срещу Ахмед Шах Масуд (2001), ударите в Мадрид (2004), срещу Еврейския музей в Брюксел (2014) и предотвратения атентат във влак Талис по линията Амстердам-Париж през август тази година.

Източник: БТА