/ БГНЕС
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви вчера пред членове на Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия (NRA), че правата им са "под обсада", но той ще ги отстоява, докато е президент, предаде ДПА.
 
17-годишен обвинен в САЩ, че планира масова стрелба в търговски център (СНИМКА)

На конференция на асоциацията в Далас, щата Тексас, Тръмп отново призова в училищата да има въоръжен персонал като средство за възпиране на стрелби, подобни на тази в Парклед, Флорида, през февруари, когато бяха убити 17 души.
 
Стрелбата накара учениците да организират демонстрации в подкрепа на закони за обуздаване на насилието с огнестрелно оръжие. Много от тях критикуваха лобистките усилия на Националната асоциация срещу създаването на законодателство за оръжеен контрол, критикуваха и политиците, които приемат пари от нея.
 
Трагедията във Флорида през февруари: 17 жертви на стрелба в гимназия (ВИДЕО/СНИМКИ)

Малко след трагедията в Паркленд Тръмп каза, че на учители, които искат да бъдат обучени да боравят с огнестрелно оръжие, трябва да се разреши да носят скрито оръжие в класните стани - идея, подкрепена от асоциацията на притежателите на огнестрелно оръжие.
 
Жена откри стрелба в централата на Youtube и се самоуби

В Далас президентът припомни атентатите в Париж през 2015 г., когато бяха убити 130 души. Тръмп подчерта, че те са извършени от малка група въоръжени терористи, в града с най-строгите закони за огнестрелното оръжие в света. Ако служител на атакуваните ресторантите или театъра или някой клиент имаше оръжие, терористите щяха да избягат или да бъдат застреляни и всичко щеше да е съвсем различно, каза той, цитиран от АФП.

Тръмп заяви пред членовете на асоциацията, че ще разчита на тях да гласуват за републиканците на междинните избори през ноември.
БТА