„Запознайте се с първите милиардери в България, които изградиха глобална фирма за здравеопазване на животните от София до Небраска”.

Това е заглавието на обширна статия на престижното американско бизнес издание „Форбс”, посветена на българските предприемачи Кирил и Георги Домусчиеви. Материалът е цитиран от българското издание на „Форбс”.

„Миналата година милиони хора, работещи от вкъщи, предизвикаха бум в купуването на домашни любимци, който повиши продажбите и печалбите на компаниите, продаващи играчки за дъвчене. Пандемията също така поднови фокуса върху потенциала за болести, предавани от животни, както и резистентността към антибиотици от замърсена храна, стимулирайки световния здравен сектор за животновъдство на стойност 20 млрд. долара.

Един от победителите е базираната в столицата на България „Хювефарма”, шестата по големина фирма за продукти за животновъдство в света, с операции, простиращи се от фабрика за ваксини в Линкълн, Небраска, до фармацевтичен завод в Северозападна Италия. Основен производител на ветеринарни лекарства и ваксини, както и добавки за фуражи за добитък, „Хювефарма” отчете приходи от 658 млн. долара през 2020 г., което е с 21% повече от 2018 г.

Това помогна на собствениците ѝ – братята Кирил и Георги Домусчиеви – да станат първите милиардери в България. Кирил беше обявен и за почетен гражданин на Небраска през 2019 г. заради инвестициите на „Хювефарма” в щата Корнхъскър.

„От невзрачна офис сграда в българската столица София братя Домусчиеви изградиха своята многомилиардна империя, като приватизираха държавни фирми и ги разшириха. Започвайки с падането на комунизма през 90-те години на миналия век, двамата братя превърнаха поредица от инвестиции в тези приватизирани фирми, включително „Хювефарма”, в състояние от приблизително 4.2 милиарда долара, което влагат още в недвижими имоти и футбол“, продължава статията.
Домусчиев купи две компании в САЩ

„Форбс” изчислява, че Кирил Домусчиев (52) и по-малкият му брат Георги (49) имат състояние от по 2,1 млрд. долара, съставено от равни дялове в съвместния им конгломерат „Адванс пропъртис”, плюс пари от минали продажби и дивиденти.

Следващият най-голям актив на „Адванс” след „Хювефарма”, който съставлява 77% от богатствата на братята, е 70% дял във фирмата за превоз на насипни товари „Навибулгар”. Този бизнес също се възползва от смущения, предизвикани от пандемията. Цените на стоки като стомана и въглища се покачиха заради затрудненията в корабоплаването в целия свят, което доведе до покачване на приходите за компаниите, които транспортират стоки в насипно състояние. Очаква се продажбите на „Навибулгар” да нараснат със 78% тази година до 281 млн. долара.

Целият материал, посветен на братя Домусчиеви, можете да прочетете ТУК.
Forbes