Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен / БТА
Убедена съм, че Северна Македония ще намери убедителни аргументи да приеме промените в Конституцията, заяви в Скопие.председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен на съвместната пресконференция с македонския премиер Димитър Ковачевски.

Убедена съм, че гражданите на Северна Македония ще се отнесат положително и ще гласуват в подкрепа на промените в Конституцията, каза тя.

Бяхте успешни в напредъка и съм убедена, че ще намерите убедителни аргументи всички граждани на страната да участват и да допринесат за нейния напредък по пътя към ЕС.

Скопие ни изпраща документите за откриването културен център в Благоевград

"Ние обещахме, че ако Парламентът на Северна Македония предприеме необходимите стъпки, ще започнат преговорите за присъединяване, след това ще скринингът на законодателството на ЕС без отлагане. Подчертахме, че уважаваме вашата идентичност и вашия език", каза още тя.

Както обещах, скринингът на законодателството започна веднага и преговорният процес добива динамика.

"Обещах, че договорът с ФРОНТЕКС ще бъде подписан на македонски език, наравно с всички останали 24 езици на ЕС. Няма съмнение, че македонският език е вашият език и уважаваме това."

Северна Македония бележи напредък по пътя към ЕС, което беше отбелязано и от доклада за напредъка, допълни председателят на ЕК.
БГНЕС