Тръмп
Тръмп / БГНЕС
Фирма за анализиране на данни, която била наета от предизборния щаб на Доналд Тръмп, е поискала по време на кампанията от Уикилийкс имейли, свързани с кандидатката на демократите за президент на САЩ Хилари Клинтън. От разобличителния сайт обаче отказали да й ги предоставят, предаде Асошиейтед прес.

Човек от предизборния екип на Тръмп дал фалшиви показания пред ФБР

Александър Никс, главен изпълнителен директор на Кеймбридж аналитика (Cambridge Analytica), каза, че опитът е бил направен през юни миналата година, след като основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж обяви публично че разполага с имейли на Клинтън и планира да ги публикува. Асандж обаче отхвърлил молбата на фирмата да "сподели тази информация" с нея. Така Никс, който съобщи това на технологична конференция в Лисабон, Португалия, призна за първи път, че е поискал имейли от Уикилийкс. По-рано Асандж каза пред АП, че е отхвърлил искане на Кеймбридж аналитика да й предостави информация.

Ексшефът на кампанията на Тръмп се предаде на ФБР, обвиняват го в заговор (ВИДЕО)

Щабът на Тръмп за спечелените впоследствие от него президентски избори в САЩ през ноември е платил на фирмата близо 6 милиона евро за управление на данни. Никс отрече Кеймбридж аналитика да е била свързана с каквато и да била намеса на Русия в президентските избори в Съединените щати.
БТА