Финландският президент Саули Нийнистьо предупреди Европа да бъде предпазлива по отношение на риска от ескалация и тотална руска война срещу Украйна.

Нийнистьо смята, че войната срещу Украйна ще продължи дълго и въпреки че руското нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. е било "сигнал за събуждане" за Европа и НАТО, този факт сега постепенно се забравя.

"Намираме се в много деликатна ситуация. Дори малки неща могат да променят нещата много и за съжаление към по-лошо. Това е рискът от такива големи войни. Рискът, че могат да бъдат използвани ядрени оръжия, е огромен", заяви Нийнистьо в интервю за "Ню Йорк Таймс".

ООН: Рискът от използване на ядрено оръжие е най-висок от Студената война насам

Той също така се застъпва за предпазлива политика на държави като САЩ и Германия при снабдяването на Украйна с някои видове оръжия, главно за нападения срещу окупирания от Русия Крим.

"Има разлика между тези, които носят отговорност, и тези, които не я носят... Искам само да отбележа, че ако една голяма война ескалира, тя ще бъде световна война, така че ядреният риск очевидно става по-голям", каза финландският президент.
БГНЕС