ФАРК освобождават заложник, държан в плен 11 г.
ФАРК освобождават заложник, държан в плен 11 г. / снимка: БГНЕС

Бунтовническата организация ФАРК, обяви намерението си да освободи военния Пабло Емилио Монкайо, отвлечен преди 11 години. Той ще бъде седмият освободен политически заложник от началото на годината, предаде АФП.

 

"Съобщаваме решението си да освободим едностранно ефрейтор Пабло Емилио Монкайо и да го върнем лично на комисия, ръководена от сенатор Пиедад Кордоба", съобщава ФАРК в комюнике.

 

Сенаторката от опозицията Пиедед Кордоба ръководеше комисията, натоварена със задачата да установи местонахождението на шест политически заложници, които бунтовниците освободиха в началото на февруари. Пабло Емилио Монкайо е бил отвлечен през декември 1997 г., когато бил едва на 18 г.

 

ФАРК е партизанска организация с марксистко-ленинистка идеология. Действа в Колумбия и граничните райони на Венецуела, Еквадор, Панама и Перу. Участници са във въоръжени сблъсъци с правителството от своето създаване през 1964. ФАРК са обявени за терористична организация в 31 страни, сред които САЩ, Канада, Колумбия, Перу, както и страни от ЕС. Действат активно в 24 от 32-та департамента на Колумбия. Методите им на действие са водене на партизанска война – открити военни сблъсъци с редовната армия, терористични атентати, политически убийства, отвличания.

 

Според доклад на колумбийското правителство годишно ФАРК печели от наркотрафик над 1 милиарда долара, което съставлява 78% от дохода й. От изнудвания и откупи за отвличания събират около 600 милиона, а на трето място във финансирането стоят въоръжените обири и кражби. Броят на членовете според различни източници варира от 6000 до 16 000 души. Според доклад на Human Rights Watch между 20 и 30% от тях са под 18-годишна възраст. Повечето от тях са набрани насила и почти всички са редовно измъчвани и насилвани сексуално.(bg.wikipedia.org)