/ Gulliver/Getty Images
Европейският съвет реши тази нощ, че постигнатото споразумение за оттеглянето на Великобритания от ЕС не подлежи на предоговаряне.

В заключенията, посветени на този въпрос, се посочва, че предвидената в споразумението предпазна мярка за границата между Ирландия и Северна Ирландия е само защитен механизъм. Европейският съвет изразява очакването той да не се прилага, както и до 31 декември 2020 г. да бъде възприет друг възможен подход. Ако прилагането на мярката се наложи, това ще бъде временно, до намирането на постоянно решение.

Юнкер: Няма никакво пространство за предоговаряне на споразумението с Лондон

На пресконференция след първия ден от заседанието на Европейския съвет председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер заяви, че очаква от "британските приятели" да кажат как си представят бъдещите отношения с ЕС. Очакваме в следващите седмици да ни съобщят очакванията си, имаме нужда от яснота, добави той.
 

БГНЕС


Юнкер съобщи, че на 19 декември Европейската комисия ще представи подготовката си в случай, че Великобритания напусне ЕС без споразумение. Британският премиер Тереза Мей се бори смело, но няма резултати, коментира той.

Великобритания може да прекрати едностранно Брекзита

Най-вече бихме искали да се знае, че предоговаряне на споразумението няма да има, нови правни задължения няма да бъдат поемани, посочи председателят на ЕК. Попитан дали наистина е възможно с напускането на Великобритания да бъдат въведени визи за гражданите на ЕС и за британците, той поясни, че този въпрос е част от преговорите за бъдещите отношения с Лондон.
 

ThinkStock/Getty Images


Мей започва консултации с европейските лидери за Брекзит

Необходимо е одобрение на споразумението не само на британския парламент, но и от Европейския парламент. Това са два парламента - единият е континентален, другият е островен, мнението и на двата е важно. Останах с впечатлението от дебатите в британския парламент, че има голямо разнообразие от мнения, стори ми се, че няма да има съгласие в никаква посока. Струва ми се, че трябва да започнем преговорите за бъдещите отношения на ясна основа. Струва ми се неудобно да се очаква ЕС да предложи посоката. Според мен по-скоро Великобритания, британското правителството или парламентът в Лондон, трябва да кажат какво желаят в бъдеще от ЕС, заяви Юнкер.
БТА