/ БГНЕС
Заради нападението в Страсбург часове наред европейските депутати останаха блокирани в сградата на Европейския парламент, където се провежда последната парламентарна сесия за годината, предаде АФП.

Около час след полунощ (1.00 ч. по Гринуич) започна евакуацията на парламентаристите и на служителите на парламента. Операцията приключи час по-късно. Депутатите и чиновниците бяха изведени от сградата и качени в автобуси и микробуси, които се отправиха към центъра на града.

Терор в Страсбург: Три жертви и 12 ранени, издирват нападателя

По-рано председателят на Европейския парламент Антонио Таяни изказа съболезнования във връзка с гибелта на хора при стрелбата снощи, предаде ТАСС. "Скърбя за жертвите на нападението в Страсбург", написа в Twitter Таяни. "Ние (Европейският парламент) ще продължим да работим със силата на свободата и демокрацията против терора", посочи той.
 

Guliver/Getty Images


АП съобщава, че Европарламентът ще продължи работата си до края на седмицата, въпреки нападението. Европейският парламент "няма да бъде уплашен от терористични или криминални атаки", заяви Антонио Таяни.

 

 

Няколко евродепутати са се намирали в близост до коледния базар в Страсбург, когато е започнала стрелбата. Те са се скрили в хотели, ресторанти или в сградата на Европарламента, докато полицията започна да издирва нападателя.
 

В сградата на Европейския парламент бе задействан протокол за извънредни ситуации и бе забранено влизането и излизането от зданието, предаде по-рано ДПА.

Стрелецът от Страсбург е в списък на френското разузнаване

Европа няма да позволи да бъде уплашена и винаги ще защитава своите ценности и начин на живот. Това заяви австрийският канцлер Себастиан Курц, който председателства Съвета на ЕС до края на годината, по повод стрелбата в центъра на Страсбург, предаде ТАСС.
 

"Моите мисли са с жертвите на днешната страхлива стрелба в Страсбург, която остро осъждам. Ние няма да позволим да бъдем уплашени и винаги ще защитаваме нашите европейски ценности, както и нашия общ европейски начин на живот. В тези трудни времена ние подкрепяме Франция и Европейския парламент, който провежда пленарното си заседание в Страсбург", написа в Twitter Себастиан Курц.
БТА