Европа продължава да се бори с втората вълна на коронавируса. Десетки държави въвеждат нови ограничения и регистрират невиждан досега брой положителни проби. Тежко е положението в най-засегнатата страна в света - Съединените щати.

Д-р Хичев: Мерките в САЩ се отпускат или затягат в отделните щати (ВИДЕО)

Само за ден Франция отчете 58 000  новозаразени за ден. Властите отново настояха, че спазването на дистанция, носенето на маска и стоенето у дома са най-ефективните мерки за борба със заразата.

„Доверяваме се на представителите на икономиката, на гражданите, опитваме се да не сме прекалено бюрократични и очакваме всеки да даде своя принос. Когато обаче има такива, които не спазват правилата и излагат на опасност здравето на останалите, тогава са необходими ограничителни мерки", каза кметът на Париж Ан Идалго.

Русия също отчете рекорден брой новозаразени. Повече от 20 000  за един ден. Няколко региона обявиха нови мерки или удължаване на старите. До 22-ри ноември се забранява провеждането на спортни състезания с публика.

На фона на избори: Нов рекорд на пандемията в САЩ

Затварят се секторите за обществено хранене в моловете. В някои райони спряха децата от училище, засега само за по-малките. А в Ливърпул започнаха да изпробват нов метод за масово тестване на населението.

Това е един от най-силно засегнатите райони на Острова. Има много спорове дали масовите тестове са ефективни или представляват ненужно разхищение на пари и човешки ресурси.

„Аз мисля, че всичко, което би ни върнало към нормалния начин на живот, е добре дошло. Затова съм съгласна на масовото тестване. Бих искала да ни бяха обяснили малко повече за това”, сподели жителка на Ливърпул.

45 млн. души са заразените с коронавирус по света

И в Съединените щати втората вълна на коронавируса набира скорост. 17  щата вчера отчетоха рекорден брой заразени. Властите в редица щати превърнаха паркингите на стадионите и спортните зали в хъбове за тестване.

За да не се срещат хората помежду си, лаборантите им взимат проби и личните данни, без да ги карат да напускат автомобилите си.
nova.bg