Серджо Матарела
Серджо Матарела / БГНЕС
Европа трябва да вземе нови мерки, за да се изправи срещу заплахата от коронавируса, заяви италианският президент Серджо Матарела и предупреди, че ЕС трябва да реагира, преди да е станало твърде късно, предаде Ройтерс.

В телевизионно обръщение към нацията Матарела заяви, че сега е жизненоважно да има нови инициативи, да се преодолее стария начин на мислене, който вече не отговаря на реалността, на драматичните обстоятелства, с които се сблъсква Европа. "Надявам се всички наистина да разберат, преди да е станало прекалено късно, колко сериозна е заплаха, пред която е изправена Европа", каза италианският президент.

Италия регистрира рекордните 969 смъртни случая от коронавируса за 24 часа

Той похвали Европейската централна банка и Европейската комисия за реакцията им на кризата, като каза, че те са взели "важни и положителни финансови и икономически решения". Европейските лидери обаче все още не са направили това, посочи Матарела.

Италия, Испания и Франция искат ЕС да пусне общи дългови облигации, за да се подпомогне финансирането на възстановяването от извънредното положение, които изглежда ще доведе до рецесия в много страни. Германия и Холандия обаче блокираха това предложение.

В обръщението си италианският президент похвали хилядите доктори, отишли доброволно да работят в най-тежко засегнатите от епидемията райони в северната част на Италия, предаде Асошиейтед прес.

Матарела призова италианците да продължат да спазват разпоредбите, задължаващи ги да си стоят у дома и отбеляза всеотдайността на медицинските кадри, на хората, които осигуряват доставките на храни, на работещите в предприятията, преустроили се, за да произвеждат маски.
БТА