Илва Йохансон
Илва Йохансон / БТА
Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази днес надежда Съветът на ЕС да вземе решение за отпадане на проверките по българските и румънските шенгенски граници до края на нейния мандат. Предвижда се досегашният състав на Европейската комисия да работи до 1 декември.

Надявам се до края на мандата да има решение, каза тя пред журналисти в Люксембург, където пристигна за участие в заседание на министрите на вътрешните работи от ЕС. Имаме много добър опит с отпадането на проверките по въздушните граници, време е за премахване на проверките и по сухопътните граници, добави еврокомисарят.

Важно е да запазим свободното движение в Шенген, посочи Йохансон. Не трябва да се пречи на движението през вътрешните граници в ЕС, призова еврокомисарят по повод решението на Германия да възобнови граничните проверки.

Съветът на ЕС обсъжда прилагането на Шенгенското законодателство от България и Румъния
 
Съветът на ЕС по вътрешни работи ще се запознае с доклад на Унгарското председателство за актуалното състояние на приложението на Шенгенското законодателство от България и Румъния. Дневният ред на заседанието не предвижда гласуване на решение.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
кор. на БТА Николай Желязков