Етиопски самолет се разби в Средиземно море, няма оцелели
Етиопски самолет се разби в Средиземно море, няма оцелели / снимки: Reuters

Самолет на етиопските авиолинии с 90 души на борда се разби в Средиземно море малко след излитане от летището "Рафик Харири" в ливанската столица Бейрут, съобщиха световните агенции, като се позовават на източници от летищните власти. Генералният директор на "Етиопските авиолинии" съобщи, че няма информация за оцелели. "Поддържаме връзка с ливанските власти, които за момента не съобщават за оцелели", заяви генералният директор на "Етиопските авиолинии" Гирма Уаке на пресконференция в етиопската столица.

Министърът на благоустройството и транспорта Гази ал Ариди съобщи, че самолетът паднал на 3,5 км от ливанския бряг в района на село Нааме (20 км от Бейрут).

На борда на самолета е имало 90 пътници - 54 ливанци, работили в Африка, 22 етиопци, един иракчанин, една французойка, един сириец, двама души с двойно ливанско и британско гражданство, един с ливанско и канадско гражданство, един с руско и ливанско гражданство и седем души екипаж, съобщи министърът на транспорта на Ливан Гази Ариди, цитиран от Франс прес. В списъка на пасажерите фигурира и съпругата на френския посланик в Ливан Дени Пиетон - Марла Пиетон.

Етиопски самолет се разби в Средиземно море няма оцелели
netinfo

Боинг 737-800 изчезна от радарите пет минути, след като излетял за Адис Абеба в 2.10 часа местно време /00.10 часа по Гринуич/, пише БТА. ДПА цитира представител на летищните власти, според който самолетът бил ударен от мълния преди да падне в морето. Вероятната причина за катастрофата е лошото време. Второ денонощие в района на източното Средиземноморие бушуват силни бури. 

Ливанският президент Мишел Слейман заяви, че властите отхвърлят възможността за терористичен акт.

Министър-председателят на Ливан Саад Харири обяви национален траур в памет на 54-та ливанци на борда на етиопския пътнически самолет, съобщи ИТАР-ТАСС.