/ iStock/Getty Images
Дания, Швеция и Финландия нямат минимална заплата
Европейската комисия ще се опита да убеди скептично настроените северни страни в Съюза да подкрепят инициативата за въвеждане на обща европейска минимална работна заплата. Това обяви Николас Шмит, еврокомисарят, отговарящ за работните места и социалните права.

И в Румъния вдигат минималната работна заплата от днес

Той каза, че са започнали консултации относно плана на Комисията за борба с експлоатацията на евтина работна ръка в Европейския съюз и факта, че в много страни в съюза работниците получават значително по-ниски заплати за определени професии, отколкото в други страни.

Ако достатъчно държави от ЕС подкрепят инициативата, това може да доведе до въвеждане на нов закон.


Каква заплата взимат българските кметове?

Шмит обаче заяви, че Брюксел е чул критики от северните страни, опасяващи се, че подобна инициатива може да подкопае техните системи за колективно договаряне, чрез които работниците и работодателите в тези страни определят заплатите.

"Имахме много дискусии с шведските, както и с датските профсъюзи, с работодателите и правителствата в тези страни", каза Шмит.

В България минималната работна заплата вече е 610 лева

„Така че е ясно, че в бъдещия правен текст ние ще гарантираме, че има разпоредби, които дават яснота, че системата на колективното договаряне, като например в Швеция, Дания и вероятно в други страни, е защитена“, добави той.

Дания, Швеция и Финландия нямат минимална заплата. Вместо това заплатите се договарят директно между синдикатите и работодателите - така наречената система за колективно договаряне - и обикновено са по-високи, отколкото в повечето други страни от ЕС. 
БГНЕС