/ GettyImages
Безработицата във Великобритания е на най-ниските си нива от десетилетия
От 1 април във Великобритания минималното заплащане ще бъде 8,74 лири на час, пише Ройтерс.

Увеличението с над 6 процента е част от плана на страната минималното заплащане да достигне 60 процента от националния медианен доход.

"Здравата работа трябва винаги да се заплаща. Но от дълго време хората не са получавали увеличение на доходите си", каза премиерът Борис Джонсън.

Безработицата във Великобритания е на най-ниските си нива от десетилетия, въпреки че минималното заплащане беше увеличено с близо една четвърт от 2015 г.

От Британската търговска камара предупреждават, обаче, че повишаването на минималният доход с над два пъти повече от инфлацията, ще намали средствата, които компаниите заделят за обучение на нови кадри, както и бюджетите за инвестиране.

Европейският съюз може да поиска удължаване на преходния период след Брекзит

"За да работи тази система, правителството трябва да намали други разходи, които да балансират увеличението на тези", казват от камарата.

Минималният доход във Великобритания беше въведен през 1999 г. от лейбъристкото правителство на Тони Блеър.

Той нарастваше бавно през годините, като стойностите му се определяха от годишни оценки на комитет от учени, синдикалисти и представители на бизнеса.

През 2015 г. започна рязкото му повишаване, след като критики за падащия стандарт на живот накараха финансовия министър на правителството на торите Джордж Осбърн да обяви план, че до 2020 г. минималният доход трябва да е 60 процента от националния медианен доход.

По време на предизборната кампания в началото на декември, премиерът Джонсън обеща, че до 2024 г. минималният доход ще бъде увеличен до 10,50 лири на час.